Mediawegwijs laat leerlingen van groep 7 op een interessante en laagdrempelige manier kennismaken met digitale geletterdheid.

Het doel van Mediawegwijs? Digitale geletterdheid en mediawijsheid op een passende wijze laten landen binnen elke school. De doorlopende leerlijn Digitale geletterdheid en Mediawijsheid is er voor groep 1-2 tot en met groep 8 en wordt gegeven door ervaren vakdocenten. De lessen zijn ook los of per groep af te nemen.

Voor groep 7 zijn er 7 lessen beschikbaar.

 • App bouwen

  Aan de hand van drie stappen, leren de kinderen hoe ze zelf een app kunnen maken. Dit wordt gedaan aan de hand van de Marvel App.

 • VR-achtbaan

  In deze les gaan leerlingen het verschil tussen de werkelijkheid en de virtuele wereld ervaren. De leerlingen maken kennis met VR-brillen en bouwen hun eigen 3D achtbaan.

 • Cyberpesten

  In deze les gaan de leerlingen ontdekken wat cyberpesten precies is met behulp van video en een opdracht. Ook gaan we ons verder verdiepen in het thema door online nog meer informatie op te zoeken. Tot slot komen de leerlingen zelf in actie door een preventie poster te maken tegen cyberpesten. Hiervoor gebruiken ze een speciale poster-app.

 • Hotspot maken

  De deelnemers leren te analyseren hoe nieuws en informatie wordt verspreid. Om dit goed te leren begrijpen krijgen de leerlingen de opdracht om iets op te zoeken over het maken van een hotspot. Deze informatie gaan zij vervolgens weer verspreiden door het maken van een filmpje hierover.

 • Robot van de toekomst

  Deze les richt zich op het thema robots van de toekomst. Daarmee gaan we aan de slag door diverse filmpjes te bekijken van robots en de toekomst. Ook denken we na over wat voor soort robot ons leven beter/makkelijker/leuker zou kunnen maken. Tot slot bouwen de leerlingen hun eigen robot met Byor.

 • Gameverslaafd

  Deze les richt zich op het thema gameverslaving. Eerst beginnen we met een stukje theorie, daarna gaan we aan de slag met zelfreflectie met behulp van stellingen. Uiteindelijk maken de leerlingen een kleine documentaire en interviewen ze elkaar over gameverslaving. Hiervoor gebruiken we de app 'Kahoot'.

Wat moet je weten

Burgerschap & persoonlijke ontwikkeling, Kunst & cultuur, Media & digitale geletterdheid, Wetenschap & techniek
Groep 7
Tijdens schooltijd, Tijdens vakantie, Na schooltijd
In en om de school
Tijdsduur: 1,5 uur
(Exacte tijdsduur in overleg met de school)
Eenmalig
(Exacte periode in overleg met de school)
Niet nodig
Kerndoelen: 1, 2, 3, 4, 12, 13, 37, 42, 44, 45, 55

Kosten

Totaalprijs: Losse les van 1,5 uur 200 euro. Hele dag pakket: 3 lessen inclusief pauze begeleiding 450 euro
Verwachte materiaalkosten: Inbegrepen (wij nemen alle materialen mee)

Over de aanbieder

Mediawegwijs biedt een volledig programma Digitale geletterdheid voor alle scholen van Den Haag bestaande uit 49 verschillende lessen. Dit zorgt voor implementatie en borging van digitale geletterdheid binnen de schoolorganisatie.