Interactief, grappig en spannend burgerschap

Over ons

De JuniorJurist Academie brengt met een dosis positiviteit, kennis en humor ''moeilijke"​ kerndoelen als Burgerschap, normen en waarden, staatsinrichting en zelfredzaamheid dichtbij.

De JuniorJurist Academie is een initiatief van Sija en Lars Hogendoorn, beide jurist. Lars is als voormalig cabaretier en geboren verhalenverteller de workshopdocent die leerlingen laat nadenken, opzoeken, verwonderen, argumenteren, lachen - én soms even laat schrikken!

Waar het om gaat

Onze missie is om rechtsbesef te bevorderen, te beginnen bij de kinderen in het basisonderwijs. Zo ontstaan betere burgers en een betere samenleving en blijft de rechtsstaat behouden. Kortom, ben je 11 of 12 jaar? Dan is het hoog tijd om rechten te gaan studeren, vinden wij. Ons streven is om het recht een vaste plek te geven op zoveel mogelijk Nederlandse basisscholen.

Dit interactieve en inspirerende lesproject is door de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) van 2016 tot 2022 gebruikt in het kader van haar educatieve activiteit “Advocaat voor de Klas”.  En nu door de gemeente Den Haag!

Het project "Advocaat op school" bestaat uit:

  • Workshop met gastoptreden van een èchte advocaat van GMW Advocaten
  • Werken in tijdschrift “Recht & Wet”
  • Oefenrechtbank (begeleid door advocaten van GMW Advocaten).

De methode is zowel door de scholen als door de deelnemende advocaten grandioos ontvangen. De advocaten vonden zonder uitzondering dat dit een belangrijk en inspirerend project is dat veel voldoening geeft; de scholen hebben het meest genoten van de interactiviteit, het debat in de klas én het behalen van anders moeilijk bereikbare kerndoelen van het onderwijs. En voor de kinderen zelf was het een geweldige ervaring: de oefenrechtbank en het dragen van (en gefotografeerd worden in) een echte toga zijn een bijzondere belevenis.